El GEM no organitzarà la revetlla de Sant Joan!!!

Revetlla de Sant Joan

Moltes de les activitats que actualment organitza el GEM, fa molts anys que es porten a terme gràcies a membres de l’entitat organitzats en petits comitès. Com és el cas de la Revetlla de Sant Joan, una festa que es va iniciar a Malgrat quan quatre socis del GEM anaven a buscar la flama al Canigó i, en  arribar després de repartir la flama a diversos municipis, feien un sopar tots plegats.

Any rere any la festa ha anat creixent, ampliant-ne la implicació amb diverses entitats i l’Ajuntament, fins arribar al punt dels últims anys, en que es rep la flama procedent del Canigó, i després de repartir-la a d’altres municipis i fer una cercavila, s’organitza l’encesa de la  foguera, un sopar multitudinari (al qual participen més de mil persones), i posteriorment, té lloc un concert a la mateixa Plaça Xesco Boix, amb l’assistència de molta més gent que s’hi afegeix després de sopar.

L’esmentada revetlla gaudeix d’un cert reconeixement, fins al punt d’aparèixer com a esdeveniment destacat a la revista Enderrok; també se n’han fet ressò diversos mitjans, com TVE i Ràdio Marina, entre d’altres.

Una activitat com aquesta implica molta dedicació i esforç per part de la gent que la lidera i, en general, per a l’entitat que l’organitza. Per tant, és necessària la col·laboració de les entitats que hi participen i, sobretot, de l’Ajuntament, especialment de la Regidoria de Cultura.

Els darrers anys, la col·laboració per part del Consistori, s’ha tornat cada cop més minsa; fins i tot han aparegut nous entrebancs.

Una festa com aquesta no es pot preparar en quatre dies. Cal moltíssima antelació, una bona coordinació i la implicació activa de l’Ajuntament.

Com tot el que organitza el Centre Excursionista de Malgrat, cal remarcar que les persones que s’hi impliquen ho fan d’una manera altruista, traient el temps d’on poden per tirar endavant la festa, tant en els mesos previs com el mateix dia amb la logística i els darrers preparatius.

El GEM mai n’ha tret cap benefici. De fet, tot al contrari. Cada any li suposa una despesa d’uns 2.600€, que l’entitat els assumeix per tal de col·laborar en la divulgació de la cultura tradicional i la llengua catalana, com es recull en els nostres estatuts, que són els pilars d’aquesta diada.

Les dificultats amb les que ens trobem enguany, i el fet que fins els darrers dies no hem obtingut respostes a fets imprescindibles per part de l’Ajuntament, han fet que ens haguem hagut de replantejar l’organització d’aquesta activitat.

Sentint-ho molt, i havent valorat el que ha costat arribar fins aquí i el que suposa aquesta celebració per a la gent de Malgrat, el GEM ha decidit no organitzar la revetlla de Sant Joan.

La intenció és que la matinada del 22 al 23 de juny, l’equip de foc del GEM continuï anant a buscar la flama del Canigó al cim d’aquesta muntanya del Pirineu Català, per tal que aquesta arribi a tots els municipis veïns. El GEM seguirà acostant la Flama pels valors que representa i com a símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

Aquest any Malgrat de Mar, serà el punt de trobada de tots els equips de foc dels Països Catalans, en aquesta trobada es decidirà quin serà el manifest comú de tots els pobles.

El GEM sempre ha participat molt activament en aquest festa per la seva vinculació amb la muntanya i amb les tradicions catalans i així ho seguirà fent però no en l’organització de la Revetlla.

Atentament,